vineri, 24 septembrie 2010

Militarii în rezervă îşi caută dreptatea la NATO şi CEDO

Militarii în rezervă îşi caută dreptatea la NATO şi CEDO

De: Alin ZAHARIE

Zi de  zi

Decizia guvernanţilor de a a reduce drastic pensiile militarilor a produs nemulţumiri şi în rândul pensionarilor militari grupaţi în Asociaţia Naţională “Avram Iancu” a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Mureş. Potrivit acestora, Legea 119/2010 defavorizează armata română.

Ei reclamă lipsa oricărei recunoştinţe faţă de cei care şi-au jertfit tinereţea în slujba statului român, în aplicaţii, pe şanteirele patriei, la culesul recoltei, ori pentru salvarea de vieţi omeneşti, unde li s-a cerut, acolo au răspuns prezent! De aceea mare majoritate a cadrelor militare în rezervă şi retragere sunt nemulţumite de ajustarea pensiilor, reclamînd discriminarea făcută faţă de alte categorii sociale care nu au avut aceeaşi soartă. “Această lege va afecta absolut toate cadrele militare şi ceea ce se vehivulează, că pensiile până la 3.000 lei nu vor fi afectate este o gogoriţă, deoarece vor fi afectate în totalitate! Nu este stipulat în nici un document această problemă, nici în hotărâre, nici în lege, şi se spune doar la televizor, azi spusă, mâine retractată”, a declarat general maior Popa Gheorghe, preşedintele filialei Mureş a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere “Avram Iancu”.

Cu jalba la NATO şi CEDO

Dacă situaţia persistă, militarii rezerviştii vor apela la justiţie, pentru a li se face dreptate,fiind hotărâţi ca în momentul în care se vor primi noile decizii de pensie, să dea statul român în judecată. În acest sens, la nivel central, prin Asociaţia Naţională, Guvernul României a fost deja acţionat în judecată, la Curtea de Apel Bucureşti. “Consider că este o mare nedreptate făcută armatei, şi nu avem decât soluţia de a ne lupta la toate instanţele, inclusiv la NATO, la CEDO, şi oriunde vom găsi de cuviinţă pentru a ne obţine drepturile. Pensia este un drept, o proprietate a noastră, a fiecăruia, şi în condiţiile Legii 119, gradul, funcţia pe care ai îndeplinit-o nu mai are nici o valoare şi suntem băgaţi toţi la grămadă”, a precizat general maior Popa Gheorghe.

La trecutu-ţi mare, sumbru viitor

Reprezentanţii asociaţiei sunt în curs de redactare a unei monografii a Asociaţiei Militarilor în Rezervă şi Retragere din judeţul Mureş. Printre înaintaşii care au marcat existenţa militară, se numără printre alţii şi Regele Ferdinad, dovadă a istoriei încărcate a timpurilor trecute, umbrite de isoria prezentă a anului 2010. “Într-o cuvântare a sa, care se va găsi în această monografie, Regele Ferdinand spune că armata va fi slăvită de generaţiile care vor veni, lucru care din păcate nu se întâmplă”, a arătat preşedintele Asociaţiei Naţionale “Avram Iancu” a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Mureş.